Blogoverzicht

Het verhaal van een startende ondernemer: Eline Mangelschots

05/08/2020

Studentondernemers voor, tijdens en na COVID-19

Vandaag maken we kennis met Eline Mangelschots. Ze laat zien hoe enthousiasme en passie kunnen leiden tot een mooie onderneming. Eline deelt vandaag haar kennis, ervaringen en tips die ze heeft opgedaan tijdens het oprichten van haar bedrijf 'National Testing Systems'.

1. Wat is de naam van je onderneming en wat is je missie?

National Testing Systems is een softwarebedrijf dat testsystemen en -producten ontwikkelt, bedoeld om het comfort en de kwaliteit van testmodules te verbeteren en dit specifiek in de akoestische sector.

Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan noise cancellation. Dit is een softwaresysteem dat bijvoorbeeld zorgt dat je muziekervaring bij het luisteren door een hoofdtelefoon nog beter wordt. Het zal de geluidsgolven van buitenaf filteren zodat je omgevingsgeluid wordt gedempt en je optimaal van de muziek kan genieten.

2. Wie of wat heeft je over de lijn getrokken om de onderneming te starten?

Mijn creativiteit en drang naar nieuwe en uitdagende dingen hebben de aanzet gegeven om eens een kijkje te nemen bij StudentStartUP en Pitch Please. Daar kwam ik tot de ontdekking dat ondernemen eigenlijk iets is waar ik al heel lang naar opzoek was. Daarnaast ben ik al enkele jaren geboeid door software en vind ik comfort zeer belangrijk bij luisteren naar muziek, videofragmenten, films, ….

3. Wat is je fijnste ervaring als ondernemer?

Het gevoel van vooruitgang: zien dat elke stap die je zet en elke beslissing die je neemt je onderneming beïnvloedt en stilaan doet groeien. Ook de ervaringen die je opdoet geven een fijn gevoel. 

4. Wat is het meest onverwachte dat je hebt meegemaakt als ondernemer?

Ik had voor de feitelijke start van mijn onderneming al klanten. Wetende dat ik op dit punt nog geen diploma, ervaring of zelfs een onderneming had, was dit voor mij enorm onverwacht.

 

Vraag naar hulp en/of ervaring van anderen. Het is belangrijk om zeker te zijn wat je wilt zodat je ook vastberaden bent om succesvol in het bedrijf te zijn. 

 

5. Waar wil je over 5 jaar staan?

Voorlopig verkoopt National Testing Systems in 1 land, China. Over 5 jaar wil ik dit graag uitbreiden tot 3 of 4 landen.

6. Welke kwaliteiten, kennis en/of ervaring vind je vandaag belangrijk in je ondernemerschap?

Flexibiliteit is voor mij enorm belangrijk. Je weet namelijk niet wat de toekomst brengt en als je alles volgens een strikt plan volgt (zonder hiervan durven af te wijken), dan zal je in de toekomst minder goed om kunnen gaan met de uitdagingen die jouw pad zullen kruisen. Door deze uitdagingen juist met een flexibele geest het hoofd te bieden, kunnen deze uiteindelijk misschien zelfs nieuwe mogelijkheden voor jouw onderneming bieden. Ook doorzettingsvermogen en passie zijn essentiële ingrediënten voor goed ondernemerschap.

Ten slotte moet je ook om hulp durven vragen indien nodig. Het is normaal dat je niet alles weet, zeker als je net begint. Door hulp te vragen aan andere mensen met meer ervaring en kennis over deze dingen word je op het juiste pad gezet en kan je veel van deze mensen leren.

7. Welke gouden raad heb je als jonge ondernemer voor andere jongeren met ambitie, en met twijfels, om te starten?

Vraag naar hulp en/of ervaring van anderen. Het is belangrijk om zeker te zijn wat je wilt zodat je ook vastberaden bent om succesvol in het bedrijf te zijn. Natuurlijk ga je op een bepaald punt de knoop moeten doorhakken. Het is handig om dit in je studentenfase te doen aangezien je dan meer bijgestaan wordt door anderen en de overheid en je dus meer begeleiding aangereikt krijgt. Daarnaast heb je nog niet veel verplichtingen als student en kun je dus zelf je opties uitzoeken zonder al te veel beperkingen.

Ondernemen zorgt trouwens ook voor ervaring, wat je altijd kan gebruiken, welke richting je ook uit wilt. Het kan naar mijn mening alleen maar voordelen bieden om als student een ondernemende houding aan te nemen en dit verder uit te breiden door een onderneming op te starten.

8. Heb je de afgelopen 2 maanden problemen ondervonden door COVID-19? Hoe ga je om met deze sitautie?  

Ja, door Covid-19 heeft National Testing Systems stilgelegen. Ik heb geen nieuwe projecten meer kunnen aanwerven door de enorme vrees en complete lockdown in China. Achter de schermen probeer ik natuurlijk verder te werken en mij om dingen te bekommeren die voordien stil zijn blijven liggen omdat er geen tijd voor was. Bovendien hoop ik in aanmerking te komen voor de compensatie, die door de overheid aangekondigd werd. De aanvraag hiervoor heb ik al ingediend. Mijn volgende stappen om deze crisis het hoofd te bieden liggen nog niet vast.

 

Zit je met vragen rond ondernemerschap of wil je wat informatie rond dit thema? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met Pitch Please of StudentStartUP!

Schrijf je in voor

onze nieuwsbrief

gebruiksvoorwaarden
Gelieve akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden
Inschrijven
Bedankt! Vanaf nu blijf je op de hoogte van alle Pitch Please events zoals uitdagende challenges, inspirerende praatcafé's, awardshows en andere creatieve gebeurtenissen.