Blogoverzicht

Het verhaal van een startende ondernemer.

25/03/2018

 

7 dagen, 7 vragen,
7 jonge ondernemers.

Op dag 7 brengt MICHIEL KEMPEN zijn verhaal. Als oprichter van SMOOTHY vertelt hij ons welke ervaringen hij heeft opgedaan in het proces en deelt hij zijn tips voor toekomstige jonge ondernemers.

1. Wat is de naam van je onderneming en je missie?

Menige software ontwikkelaar ervaart hetzelfde probleem. Je hebt een fantastisch idee, ontwikkelt een nog fantastischere applicatie en wilt deze vervolgens lanceren op het wereldwijde web. Maar wat nu? Van zodra je de wereld van het internet betreedt, word je overweldigd door tal van technologieën waarvan je niet eens wist dat ze hoe dan ook bestonden. Termen als beveiliging en schaalbaarheid vliegen je om de oren, en al snel wordt duidelijk dat deze wereld mijlen ver af staat van je vertrouwde programmeeromgeving. Jezelf inwerken in deze nieuwe materie vergt kostbare tijd, met vaak nog een suboptimaal resultaat tot gevolg.

Als je er uiteindelijk toch in slaagt je applicatie online te krijgen, komt er vroeg of laat ook een moment waarop technologie je in de steek laat. Op dergelijke momenten is het zaak van snel en efficiënt te kunnen handelen, en liefst nog voordat je klanten het euvel hebben opgemerkt. Deze onzekerheid bezorgt software ontwikkelaars slapeloze nachten en onnodige stress.

Smoothy neemt deze frustraties weg, door software ontwikkelaars in staat te stellen het volledig proces van het opzetten van servers, het online plaatsen van hun applicatie, en tot slot een oogje in het zeil te houden voor het geval dat er zich problemen voordoen, volledig te automatiseren. Smoothy onderscheidt zich hierin van zijn concurrenten door sterk in te zetten op gebruiksvriendelijkheid. Dit doen we door alle vereiste expertise op een heel toegankelijke manier aan te bieden aan onze gebruikers middels onze chatbot Cody. Op deze manier laten we software ontwikkelaars toe zich terug volledig en onbezorgd te kunnen focussen op datgene waar het voor hen echt om draait, namelijk het ontwikkelen van fantastische applicaties.

 

2. Wie of wat heeft je over de lijn getrokken om de onderneming te starten?

De vraag of ik al dan niet ondernemer zou worden heb ik mij nooit gesteld. Van kleins af aan ben ik heel gepassioneerd en gedreven bezig met alles wat ik doe. Zo groeiden meerdere van mijn hobbies uiteindelijk uit tot kleine ondernemingen. Dat ik op mijn 18 jaar dan mijn eerste échte ondernemingsnummer aanvroeg, was dan ook meer een vanzelfsprekendheid dan een bewuste keuze.

 

3. Wat is je fijnste ervaring als ondernemer?

Door deel te nemen aan wedstrijden, begeleidingstrajecten en netwerkevenementen kom je in contact met ongelooflijk veel sympathieke en gedreven mensen. En hoewel iedereen vaak in een volledig andere branche actief is, dragen we toch allemaal dezelfde liefde uit voor het ondernemen. Jezelf omringen met deze mensen werkt zeer aanstekelijk en geeft je op momenten dat het net iets minder gaat toch weer dat kleine duwtje in de rug om door te zetten.

 

4. Wat is het meest onverwachte dat je hebt meegemaakt als ondernemer?

Het meest onverwachte dat ik als beginnende ondernemer heb ervaren, en trouwens nog dagelijks ervaar, is ongetwijfeld de goodwill die heerst onder ondernemers. De CEO van een grote multinational lijkt op het eerste zicht iemand die volledig onbereikbaar is, maar velen vergeten dat er ooit een moment was waarop deze CEO ook stond waar jij nu staat. Ook deze ondernemers weten hoe moeilijk het is een bedrijf uit de grond te stampen, en delen dan ook vaak maar al te graag hun ervaringen als je hen benadert.

 

Iedereen maakt fouten, maar het zijn vooral de lessen die we uit deze fouten trekken, die ons tot doorwinterde ondernemers maken.

 

5. Waar wil je over 5 jaar staan?

In de start-up wereld, en zeker binnen IT, speelt de voortdurend veranderende markt een cruciale rol. Snel kunnen anticiperen op opportuniteiten en trends is dan ook de boodschap. Om deze reden vind ik het zelfs vaak een moeilijke denkoefening om te kunnen inschatten waar ik vandaag over een jaar zal staan, laat staan over vijf. Alleszins hoop ik tegen dan met een jong gedreven team Smoothy internationaal op de kaart te kunnen zetten, en met mijn masterdiploma in de hand een veilig plan B te hebben.

 

6. Welke kwaliteiten, kennis en/of ervaring vind je vandaag belangrijk in je ondernemerschap?

Een eigen onderneming runnen geeft je veel voldoening, maar is ook enorm hard werken. Je weet op voorhand dat je niet begint aan een sprint, maar een marathon. Om deze tot een goed einde te brengen heb je een behoorlijke portie passie en doorzettingsvermogen nodig. Daarnaast is het ook belangrijk open te staan voor goede raad van mensen uit je omgeving en jezelf te omringen met ervaren ondernemers die je op regelmatige basis even terug de juiste richting kunnen wijzen.

 

7. Welke gouden raad heb je als jonge ondernemer voor andere jongeren met ambitie, en met twijfels, om te starten?

Ik denk dat elke ondernemer het met mij eens is als ik stel dat het ondernemerschap een proces is van vallen en opstaan. Iedereen maakt fouten, maar het zijn vooral de lessen die we uit deze fouten trekken, die ons tot doorwinterde ondernemers maken. Als student genieten we op dit vlak van een bevoorrechte positie. Ons vrij onbezorgd leven zorgt ervoor dat we volop kunnen experimenten en fouten maken, zonder dat deze al te grote gevolgen met zich meebrengen. Eens we een gezin te onderhouden hebben of een lening af te betalen hebben is dit heel andere koek. Vandaar mijn raad voor alle jongeren met ambitie: start, liever vandaag dan morgen. Ook al loop je morgen misschien met je neus tegen de muur, dan ben je alleszins weer een ervaring rijker die je kansen op succes daarna zullen vergroten.

 

 

Wil je meer te weten komen over SMOOTHY? Ga dan zeker even langs op hun website!

 

Zit je met vragen rond ondernemerschap of wil je wat informatie rond dit thema? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met Pitch Please of StudentStartUP!

Schrijf je in voor

onze nieuwsbrief

gebruiksvoorwaarden
Gelieve akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden
Inschrijven
Bedankt! Vanaf nu blijf je op de hoogte van alle Pitch Please events zoals uitdagende challenges, inspirerende praatcafé's, awardshows en andere creatieve gebeurtenissen.