Blogoverzicht

Geen geld, wel ambitieus?

15/02/2017

Tenzij jij The Wolf of Wall Street bent, moet je als startende ondernemer toch twee keer nadenken voor je jouw centjes uitdeelt. Je moet je idee uitwerken tot een kristalhelder ondernemingsplan, leads zoeken en ondertussen ook nog eten. Daarom geven wij je alvast enkele tips om met een minimale investering succesvol te starten aan het avontuur genaamd ‘start-up’.

1. Start met een minimale buffer

OK, tot daar de illusie dat het echt helemaal noppes kost. Uiteraard hoef je voor sommige beroepen als IT-consultant, marketeer of andere freelancer geen investeringen te doen en kan je dit perfect uitvoeren zonder enig leverancier. Toch moet je steeds the worst case scenario in je achterhoofd houden. Wat als je plots ziek wordt, je inkomsten achterblijven of je voor een onvoorziene (privé)kost komt te staan?

Probeer daarom toch steeds met een minimaal bedrag te starten dat als buffer fungeert. Niet alleen ter bescherming maar ook als zekerheid naar een financiële instelling toe is het noodzakelijk om iets van eigen centen te voorzien.

2. Stel een duidelijk financieel plan op

De essentie van jouw start-up bestaat uit een degelijke raming van je kosten, inkomsten en cashflow: wat gaat er buiten en wat komt er binnen. Dit financieel plan vormt het hart van je ondernemingsplan. Investeer hier even in een goede boekouder, dat kost je op korte termijn wat geld maar gaat je op lange termijn erg veel opleveren. Een investering waard dus.

3. Kies de voordeligste ondernemingsvorm

Er zijn talrijke ondernemingsvormen. Let wel op, deze hebben allemaal andere kapitaalvereisten waardoor je al meteen zeker moet zijn van grote inkomsten. Denk hier dus goed over na en weeg af wat voor jou het meest haalbaar is. Een eenmanszaak is daarom een populaire keuze, het vraagt geen startkapitaal en daarom is het risico miniem. Echter, je moet ook rekening houden met andere factoren zoals fiscaliteit, aansprakelijkheid en eventuele andere vennoten. Informeer bij je boekhouder wat gepast is voor jou.

4. Ga op zoek naar extern geld

Informeer je over extra financiële middelen na het opstellen van je ondernemingsplan maar voor je je inschrijft als zelfstandige. Er zijn verschillende manieren om je buffer wat aan te dikken:

  • Kan je aanspraak maken op bepaalde subsidies of premies?
  • Is crowdfunding een mogelijkheid voor jouw project? Dit werkt goed bij originele projecten met een maatschappelijke meerwaarde
  • Informeer achter speciale startersleningen. Zo kan je voordelig geld lenen bij de overheid of kennissen
  • Overtuig eens een privé-investeerder! Hoe creatiever en inventiever jouw idee is, hoe meer kans je hen kan overtuigen om durfkapitaal in jouw project te pompen
  • Klassieker: ook de bank leent graag geld aan jou als je voldoende cijfers en een waterdichte winstprognoses kan voorleggen    

5. Bespaar slim op kosten

Bootstrapping wordt je new best friend! Deze techniek omvat verschillende technieken die het toelaten stevig te besparen op wat cash. Enkele pistes:

  • Co-worken: huur geen apart pand maar huur een tafel in een coworkingspace of flexplek. Zo deel je de kantoorruimte, IT en apparatuur. Of werk gewoon van thuis. Klanten kan je dan alsnog ontvangen in het bedrijvencentrum
  • Deel de investering: heel wat start-ups delen grote investeringen en produceren in collectieve productieruimtes
  • Gebruik gratis platformen: bouw je eerste website of webshop met gratis tools als Wordpress of Wix. Eenvoudige platformen met een professionele insteek.
  • Investeer in een eerste fase niet in dure marketingtools. Met je boerengezond verstand kom je vaak ook al een heel eind. Bron: xerius.be

Schrijf je in voor

onze nieuwsbrief

gebruiksvoorwaarden
Gelieve akkoord te gaan met de gebruiksvoorwaarden
Inschrijven
Bedankt! Vanaf nu blijf je op de hoogte van alle Pitch Please events zoals uitdagende challenges, inspirerende praatcafé's, awardshows en andere creatieve gebeurtenissen.